Nieuws

Nieuwsoverzicht

Het nieuwe lobbyen. Zo maak je je lobby coronaproof.   

Door Erik van Venetië Hoe blijf jij zichtbaar voor de politici en ambtenaren die over jouw toekomst beslissen? Vergroot je lobbykracht in deze onzekere tijden. Lever ideeën en oplossingen voor het ‘voorlopige nieuwe normaal’. Beïnvloed daarmee de besluiten in Den Haag of in de gemeente. Dat is harder nodig, want nieuwe ideeën zijn welkom. En […]

Coronawetten voor public affairs

Wat betekent de coronacrisis voor jouw public affairs strategie? Welke nieuwe keuzes maak jij? Pas geleden bracht de Nederlandse uitgeverij Haystack het boek Never waste a good crisis uit. Jammer van die clichématige titel, maar dat is dan ook het enige minpuntje. Dit is een actueel en urgent boek, geschreven midden in de coronacrisis. Tien Nederlandse deskundigen geven de maatregelen […]

Benut de burgerlobby

De opkomst van de burgerlobby past in een trend: de eindgebruiker krijgt meer macht. Tijd om lobby bottom-up te organiseren, schrijf ik in een artikel in VM.

Berenschot Benchmark Public Affairs

Je hebt een sterk thuisfront nodig om buiten de deur effectief te beïnvloeden. En hoe bewijs je de toegevoegde waarde van public affairs? Doe mee aan de Berenschot Benchmark Public Affairs, onder leiding van Erik van Venetië.

Public affairs in maatschappelijk perspectief

Het onmisbare boek voor public-affairsprofessionals en studenten die écht de diepte in willen. Duik erin en laat je verrassen door de combinatie van wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en eigen onderzoek.

Door Haagse ogen

Tweede Kamerleden en topambtenaren van departementen moedigen de gemeenten aan effectiever te lobbyen. De ontvangers van de lobby geven een actueel inkijkje in hun Haagse binnenwereld. Kwistig strooien ze met praktische adviezen. Ze onthullen door wie ze zich laten beïnvloeden en voor wie ze de deur dichthouden.
Dit boek is de onmisbare gids voor iedere gemeentebestuurder, lokale volksvertegenwoordiger en gemeenteambtenaar die succesvol het rijksbeleid wil beïnvloeden. En voor iedereen die wil weten waar de Haagse ontvangers écht gevoelig voor zijn.

De tango van wethouder en ambtenaar

De tango van wethouder en ambtenaar De openhartige verhalen van wethouders over de relatie met hun ambtenaren. Ze houden van elkaar en stoten elkaar af. In ‘De tango van wethouder en ambtenaar’ geven Jur de Haan en Erik van Venetië jou een kijkje in de barre werkelijkheid van het gemeentehuis. Zo gaan ze dus écht met elkaar om. Met praktische […]

Ik en mijn wethouder

Boek over wethouders door de ogen van hun ambtenaren. Door Jur de Haan en Erik van Venetië. Openhartige verhalen over lobbyen in de netwerksamenleving, omgaan met typen wethouders, politiek adviseren en: hoe overleef ik mijn wethouder?

Zo kom je binnen bij een wethouder

Het verbinden van belangen, dat is de kern van een succesvolle lobbystrategie. En werk samen met partners, dan kom je makkelijker binnen bij een wethouder. Lobbyspecialist Erik van Venetië geeft tips over modern lobbyen voor kinderopvangbedrijven, die ook interessant zijn voor andere sectoren.

Burgerlobby succesvol met hulp van gevestigde orde

De actiegroep tegen de opslag van CO2 onder Barendrecht kreeg hulp van de gemeente. TROS Radar hielp de activisten die protesteerden tegen de woekerpolissen. Het gebruik van sociale media is in opkomst, maar de burgerlobbyisten kunnen de politieke besluitvorming pas beïnvloeden als ze in de krant of op tv komen. Dat blijkt uit onderzoek door dr. Caspar van den Berg (Universiteit Leiden) en Erik van Venetië.