
Hoe lobbycoalities de boel bij mekaar houden
In een politiek klimaat van scherpere tegenstellingen kunnen brede lobbycoalities de boel bij mekaar houden. Die rol kunnen ze alleen waarmaken als ze innoveren en professionaliseren. Hieronder de conclusies uit de interviews die ik hield op een bijeenkomst van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA).
Tekst en foto: BVPA, Robin Bleichrodt op Linkedin
Bij belangenbehartiging zijn coalities en allianties niet meer weg te denken uit Den Haag. Maar hoe vorm je een coalitie? Wat zijn de valkuilen en de do’s & dont’s? Hoe bouw je aan succesvolle samenwerkingsverbanden die politieke en maatschappelijke impact hebben?
Op woensdag 15 mei 2024 dook de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) samen met de Universiteit Leiden/Centre for Professional Learning in de wereld van (onverwachte) lobbycoalities.
Onder leiding van Erik van Venetië hoorden BVPA-leden en introducees de praktijkverhalen van Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), Rolf Harbers (Mobiliteitsalliantie), Jildau Schuilenburg (Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en Martijn Vonk (Enexis Groep). En Caelesta Braun (Universiteit Leiden) gaf vanuit wetenschappelijk perspectief duiding.
Een greep uit een aantal trends én praktijktips:
✅ Denk vooraf na over governance en werkafspraken in lobbycoalities. Hoe ga je met elkaar samenwerken? Hoe houd je iedereen erbij?
✅ Eén of meerdere ‘verbinders’ binnen een samenwerkingsverband zijn vaak cruciaal voor succes, net als persoonlijke chemie tussen mensen. Durf te ‘type casten’: wie is diplomatiek en sturen we naar een overleg, wie kan ergens politiek ‘de deur intrappen’ en wie zetten we voor een camera?
✅ Iets op de agenda zetten is één, maar denk ook goed na over de vervolgfase. De uitvoering is vaak een uitdaging als er vervolgens iets concreets geleverd moet worden door een coalitie.
✅ Zet de burger weer centraal. Klinkt logisch maar speelt vaak in de praktijk, onterecht, een ondergeschikte rol binnen grotere, geïnstitutionaliseerde coalities. Maak het tastbaar en zichtbaar. Wat betekent dit beleid voor deze inwoners, voor deze ondernemer?
Centre for Professional Learning – Universiteit Leiden | Carola Schoor | Phillippa Michielsen | Jeroen Steusel | Olivier van Paasschen