24 nov 2023
Leergang Verbinden met public affairs Arco Timmermans Erik van Venetie

Schuren en knellen na winst PVV

De winst van de PVV, het verlies van links: de verschuivingen in de Tweede Kamer zijn enorm. Wat zijn de gevolgen voor de gemeenten? Op de ochtend na de verkiezingsdag bespreken Arco Timmermans en ik die vraag met ambtenaren van de gemeente Den Haag. Ze doen mee aan onze leergang ‘Verbinden met Public Affairs’.

Een paar waarnemingen van de deelnemers op deze donderdagochtend.

Schuren en knellen

Voor gemeenten met colleges aan de linker kant van het politieke spectrum gaat er van alles schuren en knellen met de landelijke opvattingen. Enkele thema’s: minder zonnepanelen, minder kennismigranten voor de ICT en de zorg, minder aandacht voor inclusiviteit. Die colleges zullen al hun creativiteit moeten inzetten om hun prioriteiten te realiseren.

Onvrede

Gemeenteambtenaren zullen nog meer met de kiezers in de stad moeten praten om beter te snappen waar de onvrede vandaan komt. En om daar vervolgens ook écht iets mee te doen.

Lokaal vertrouwen

En ze zullen het contact met inwoners met een migratieachtergrond moeten intensiveren, om hun vertrouwen in de lokale overheid overeind te houden.

Green Deal

Gemeenten zullen zelf harder moeten lobbyen in Brussel over onderwerpen die landelijk minder prioriteit krijgen. Denk aan geld uit de Green Deal en Europese regelgeving over vluchtelingen van buiten de EU.

Cultuur

Waar halen de gemeenten extra geld vandaan als de landelijke cultuursubsidies worden afgeknepen? Voor veel gezelschappen en theaters breken zware tijden aan.

Krachten bundelen

In het algemeen: gemeenten zullen proberen te compenseren waar de landelijke overheid minder aandacht voor heeft. Maar met krimpende budgetten staan ze met lege handen. Door krachten te bundelen met andere gemeenten en stakeholders uit bedrijfsleven en maatschappij kunnen ze de nodige ruimte scheppen.

erik

Write a Reply or Comment